Het derde inzicht: Ga nooit uit van veronderstellingen

De menselijke geest is een complex orgaan dat voortdurend bezig is met het vormen van veronderstellingen. We nemen aan dat we weten wat anderen denken of doen, en handelen vervolgens op basis van deze aannames. Het probleem is dat we deze veronderstellingen vaak als waar beschouwen, wat leidt tot misverstanden, persoonlijke beledigingen en emotionele conflicten.

Elke keer dat we veronderstellingen maken, nodigen we problemen uit. We maken een aanname, begrijpen iets verkeerd, vatten het persoonlijk op en creëren vervolgens een drama om… niets. Bijna alle drama en verdriet in ons leven worden veroorzaakt door het uitgaan van veronderstellingen en het persoonlijk opvatten van de woorden en daden van anderen. Neem eens de tijd om te overwegen of deze bewering klopt.

De grote ‘mitote’ in de menselijke geest – een term die chaos en verwarring beschrijft – zorgt ervoor dat we veel dingen verkeerd interpreteren en begrijpen. We zien wat we willen zien en horen wat we willen horen, en niet de realiteit. We dromen zonder dat deze dromen enige basis in de werkelijkheid hebben. Onze verbeelding creëert allerlei scenario’s. Als we iets niet begrijpen, verzinnen we een mogelijke verklaring. Wanneer de waarheid aan het licht komt, blijkt onze veronderstelling vaak nergens op gebaseerd te zijn.

Het is fascinerend om te zien hoe de menselijke geest werkt. We hebben de neiging om alles te rechtvaardigen, uit te leggen en te begrijpen om ons veilig te voelen. We hebben miljoenen vragen omdat er zoveel is dat de rede niet kan verklaren. Het maakt niet uit of het antwoord correct is; het antwoord zelf geeft ons al een gevoel van veiligheid.

Veronderstellingen vormen zich snel en vaak onbewust in onze geest, omdat we gewend zijn op deze manier te communiceren. We denken dat als mensen van ons houden, ze automatisch weten hoe we ons voelen of wat we willen. We maken ook veronderstellingen over onszelf, wat vaak tot innerlijke conflicten leidt. ‘Ik denk dat ik dit wel kan,’ nemen we aan, om er vervolgens achter te komen dat we het niet kunnen. We onderschatten of overschatten onszelf, simpelweg omdat we niet de tijd hebben genomen om onszelf serieus te bevragen en een eerlijk antwoord te formuleren.

Het stellen van vragen kan ons behoeden voor het maken van veronderstellingen. Zorg voor duidelijke communicatie. Als je iets niet begrijpt, vraag er dan naar. Heb de moed om door te vragen totdat alles zo duidelijk is als mogelijk en ga niet uit van de veronderstelling dat je alles weet. Zodra je het antwoord hebt, hoef je niet meer te veronderstellen, omdat je de waarheid kent.

Veronderstellingen kunnen ons leven onnodig ingewikkeld maken. Door ze te vermijden en te streven naar heldere communicatie, kunnen we veel drama en verdriet voorkomen. Neem de tijd om vragen te stellen en luister aandachtig naar de antwoorden. Zo voorkom je misverstanden en leef je een rustiger en harmonieuzer leven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *