|

Het derde inzicht: Ga nooit uit van veronderstellingen

De mens heeft de neiging om bij alles van veronderstellingen uit te gaan. Het probleem met die veronderstellingen is dat we geloven dat die waar zijn. We gaan uit van veronderstellingen met betrekking tot wat anderen doen of denken, we vatten dat persoonlijk op en en veroordelen dat op grond van die veronderstellingen en reageren daar verbaal op met emotioneel gif.

Telkens als we van veronderstellingen uit gaan, vragen we om moeilijkheden. We veronderstellen iets, begrijpen het verkeerd, vatten het persoonlijk op en creëren een heel drama om… Niets.

Bijna alle drama en verdriet in je leven ie veroorzaakt door uit te gaan van veronderstellingen en het persoonlijk opvatten van woorden en daden van anderen. Ga er maar eens even voor zitten en overweeg of deze bewering klopt.

De grote mitote in de menselijke geest creëert veel chaos en is er de oorzaak van dat we heel veel verkeerd interpreteren en verkeerd begrijpen. We zien slechts wat we willen zien en horen wat we willen horen. We zien de dingen niet zoals ze zijn. We zijn er aan gewend te dromen zonder dat die droom een basis in de werkelijkheid heeft. Met onze verbeelding verzinnen we allerlei dingen. Omdat we iets niet begrijpen, bedenken we iets, iets wat het zou kunnen betekenen en als de waarheid dan aan het licht komt, blijkt onze veronderstelling nergens op te slaan.

Het is interessant om te zien hoe de menselijke geest werkt. We hebben er behoefte aan alles te rechtvaardigen, uit te leggen en te begrijpen om ons maar veilig te voelen. We zitten met miljoenen vragen omdat er zoveel is wat niet door de rede kan worden verklaard. Het doet er niet toe of het antwoord op die vragen juist is; het antwoord alleen al geeft ons een veilig gevoel.

Veronderstellingen vormen zich vaak heel snel en onbewust on onze geest, omdat we gewend zijn om op die manier te communiceren. We geloven dat als mensen van ons houden, ze zouden moeten weten hoe we ons voelen of wat we willen. We hebben ook allerlei veronderstellingen ten aanzien van ons zelf, wat voor een hoop innerlijke conflicten zorgt. ‘Ik denk dat ik hiertoe wel in staat ben.’ Je gaat van die veronderstelling uit en dan ontdek je dat je het niet kunt. Je onderschat of overschat jezelf, omdat je niet de tijd hebt genomen jezelf bepaalde dingen serieus af te vragen om er een serieus antwoord op te formuleren.

Het stellen van vragen weerhoudt je ervan veronderstellingen te bedenken. Zorg voor duidelijke communicatie. Als je iets niet begrijpt, vraag dan hoe het zit. Heb de moed door te vragen totdat het zo duidelijk is als het maar kan en ga niet uit van de veronderstelling dat je alles weet wat er te weten valt. Als je eenmaal het antwoord hebt, hoef je niet meer uit te gaan van veronderstellinen, want dan zul je immers de waarheid kennen.

Samengevat uit de vier inzichten

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.