De Verborgen Maritieme Geschiedenis: Neanderthalers als Eerste Zeevaarders?

Eeuwen geleden begon een verhaal dat zich uitstrekte over duizenden jaren, en er is geen twijfel dat vele oude beschavingen al vroeg een diepgaande kennis hadden van navigatie en zeilen. In een tijd waarin het begrip van handel steeds duidelijker werd voor deze beschavingen, ontstonden er vele maritieme handelsroutes. Specerijen, goud, zijde en een schat aan andere waardevolle goederen wisselden van eigenaar. Over de oceanen kruisten prachtige oude schepen, en nieuwsgierige ontdekkingsreizigers zetten voet op onbekende kusten. Toch was het niet de moderne mens die als eerste de kunst van het varen onder de knie kreeg. Volgens een opmerkelijk onderzoek waren de eerste zeevaarders de Neanderthalers, die leefden van ongeveer 400.000 tot 40.000 jaar geleden.

De Neanderthalers ontdekten mogelijk het maritieme rijk op een manier die hun tijd ver vooruit was. Onderzoekers bestudeerden eilanden in de Middellandse Zee en vonden diverse artefacten en stenen gereedschappen die uniek kunnen worden toegeschreven aan deze oermensen.

“Archeologische bevindingen op de zuidelijke Ionische eilanden tonen menselijke bewoning sinds het Midden-Paleolithicum, dat teruggaat tot 110.000 jaar voor het heden. Maar het is intrigerend dat de geografische kenmerken van die tijd laten zien dat eilanden zoals Kefallinia en Zakynthos geïsoleerd waren van het vasteland. De aanwezigheid van mensen op deze eilanden wijst op zeevaart tussen eilanden en het vasteland. De aanvang van deze zeevaart valt waarschijnlijk tussen 110.000 en 35.000 jaar voor het heden, en verrassend genoeg waren het de Neanderthalers die deze vroege zeevaarders waren. De kustlijn van die tijd bood gunstige omstandigheden voor het ontwikkelen van zeevaartvaardigheden, zoals blijkt uit het ‘zeilnurseries’-concept en het idee van ‘autokatalyse’,” aldus het onderzoeksteam in hun artikel gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science.

Archeologen ontdekten op eilanden als Zakynthos, Lefkada en Kefalonia Mousteriaanse gereedschappen, die zich bevonden op afstanden variërend van vijf tot twaalf kilometer van het vasteland van Griekenland. De technologie van de Mousteriaanse gereedschappen, doorgaans geassocieerd met de Neanderthalers, was in gebruik van 300.000 tot 27.000 jaar geleden. De Mousteriaanse gereedschapskisten omvatten handbijlen, hakkers, schrapers, rugmessen, tanden en punten.

Hoe slaagden deze Neanderthaler-gereedschappen erin om op de Griekse eilanden te belanden? Paul Pettitt van de Universiteit van Sheffield stelde voor dat onze verre voorouders misschien wel zo ver hadden kunnen zwemmen. Dat is op zichzelf een mogelijk scenario, maar het verklaart niet waarom vergelijkbare gereedschappen werden ontdekt op het eiland Kreta. Zwemmen over een afstand van veertig kilometer lijkt uiterst onwaarschijnlijk, vooral als bedacht wordt dat deze zwemmers waarschijnlijk niet eens wisten dat Kreta bestond voordat ze het bereikten. George Ferentinos, de hoofdauteur van het onderzoek, en zijn team suggereren dat deze oude gereedschappen een overtuigend bewijs vormen dat de Neanderthalers al vroeg de kunst van het bouwen van boten onder de knie hadden en de zeeën bevoeren. Wetenschappers schatten dat de opgegraven stenen gereedschappen ongeveer 100.000 jaar oud zijn. Dit zou betekenen dat de Neanderthalers al zo’n 100.000 jaar geleden door de Middellandse Zee voeren, wat maar liefst 50.000 jaar eerder is dan moderne menselijke zeevaartactiviteiten begonnen!

Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat hominiden al wel een miljoen jaar lang zeilden! Deze opmerkelijke theorie is gebaseerd op de vondst van stenen gereedschappen op het Indonesische eiland Flores, die een leeftijd hebben die teruggaat tot een miljoen jaar.

Helaas kunnen archeologen geen sluitend bewijsmateriaal leveren, omdat boten die door de Neanderthalers werden gebruikt waarschijnlijk van hout waren gemaakt en allang vergaan zijn. Toch blijft dit verhaal ons fascineren en prikkelt het onze verbeelding, en het doet ons nadenken over de mogelijkheid dat zelfs in de verre prehistorie de menselijke geest en nieuwsgierigheid de drijvende krachten waren achter grote avonturen op zee.

Bron: ancientpages.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *