Wetenschappers hebben mogelijk ontdekt waarom tijd vooruit gaat

Nieuw onderzoek van het Centrum voor Kwantum Dynamica van de Griffith universiteit verbreedt de perspectieven op tijd en ruimte.

In een paper gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Proceedings of the Royal Society A, daagt Professor Joan Vaccaro de lang gekoesterde veronderstelling dat de tijd evolutie – de onophoudelijke ontvouwing van het heelal in de tijd – een elementair onderdeel van de natuur is.

Ze stelt dat in kwantum asymmetrie tussen tijd en ruimte er een diepere oorsprong kan zijn door een verschil tussen de twee richtingen van de tijd: naar de toekomst en naar het verleden.

“Als je wilt weten waar het universum vandaan komt en waar het heen gaat, moet je over de tijd weten,” aldus Professor Vaccaro.

“Experimenten op subatomaire deeltjes in de afgelopen 50 jaar laten zien dat de natuur beide richtingen van de tijd niet gelijk behandeld.

“Met name subatomaire deeltjes genaamd K en B mesonen gedragen zich enigszins verschillend afhankelijk van de richting van de tijd.

“Wanneer dit subtiele gedrag wordt opgenomen in een model van het universum, zien we het universum veranderen van vast in één moment in de tijd naar continu in ontwikkeling.

“Met andere woorden, het subtiele gedrag lijkt verantwoordelijk te zijn dat het universum voorwaarts in de tijd beweegt.

“Op deze manier begrijpen hoe de tijd evolutie tot stand komt opent een hele nieuwe kijk op het fundamentele karakter van de tijd zelf.

“Het kan ons zelfs helpen om bizarre ideeën zoals terug in de tijd reizen te begrijpen.”

Volgens het artikel bestaat er een asymmetrie tussen tijd en ruimte in de zin dat fysische systemen onvermijdelijk evolueren in de tijd, terwijl er geen overeenkomstige alom aanwezige translatie over de ruimte is.

Deze asymmetrie, waarvan lang werd aangenomen elementair te zijn, wordt vertegenwoordigd door vergelijkingen van beweging en conservatie. Wetten die verschillend in tijd en ruimte werken.

Echter professor Vaccaro heeft gebruik gemaakt van een “som over paden formalisme” om de mogelijkheid van het bestaan van ruimte tijd symmetrie aan te tonen, met andere woorden de conventionele kijk op tijd evolutie zou moeten worden herzien.

“In de verbinding tussen tijd en ruimte, is de ruimte gemakkelijker te begrijpen, want het is er gewoon. Maar tijd dwingt ons altijd naar de toekomst”, zegt professor Vaccaro.

“Maar terwijl we inderdaad vooruit in de tijd bewegen, is er ook altijd wat beweging naar achteren, een soort wiebelend effect, en het is deze beweging die ik wil meten met behulp van deze K en B-mesonen.”

Professor Vaccaro zegt dat het onderzoek een oplossing voor de herkomst van dynamiek biedt, een probleem dat al lange tijd de wetenschap heeft verbijsterd.

Artikel vertaald van: Griffith University

Je kan over dit onderwerp meepraten op het forum >>

Er zijn veel video’s op youtube te vinden die over de kwantum mechanica gaan maar de BBC documentaire geheim van de kwantum mechanica is ook echt een aanrader. Je kan deze documentaire bestellen op: Bol.com je steunt daarmee meteen onze website.

likeheartlaughterwowsadangry
0

Plaats een reactie