|

Parallelle werelden bestaan en communiceren met onze wereld, zeggen natuurkundigen

Een Nieuwe theorie verklaart veel van de bizarre waarnemingen in de kwantummechanica.

Kwantummechanica, hoewel grondig getest, is zo raar en anti-intuïtief dat de beroemde fysicus Richard Feynman ooit opmerkte: “Ik denk dat ik veilig kan zeggen dat niemand kwantummechanica begrijpt.” Pogingen om enkele van de bizarre gevolgen van de kwantumtheorie te verklaren hebben geleid tot een aantal geestverruimende ideeën, zoals de Kopenhaagse interpretatie en de veel-werelden-interpretatie.

Nu is er een nieuwe theorie die de naam heeft “de veel werelden die op elkaar inwerken” hypothese (MIW), het idee is net zo diepgaand als het klinkt. De theorie suggereert niet alleen dat parallelle werelden bestaan, maar dat ze op kwantumniveau met onze wereld omgaan en dus te detecteren zijn. Hoewel nog steeds speculatief, kan de theorie helpen om eindelijk enkele van de bizarre consequenties te verklaren die inherent zijn aan de kwantummechanica.

De theorie is een afgeleide van de veel-werelden-interpretatie theorie in de kwantummechanica – een idee dat stelt dat alle mogelijke alternatieve geschiedenissen en toekomsten reëel zijn, die elk een werkelijke, hoewel parallelle, wereld vertegenwoordigen. Een probleem met de veel-werelden-interpretatie is echter dat het fundamenteel niet te testen is, omdat observaties alleen in onze wereld kunnen worden gedaan. Gebeurtenissen in deze voorgestelde ‘parallelle’ werelden kunnen dus alleen maar worden gedacht.

De interactie van meerdere werelden theorie zegt echter iets anders. Het suggereert dat parallelle werelden op kwantumniveau op elkaar kunnen inwerken, en in feite doen ze dat ook.

“Het idee van parallelle universa in de kwantummechanica bestaat al sinds 1957,” verklaarde Howard Wiseman, een fysicus aan de Griffith Universiteit in Brisbane, Australië, en een van de fysici die de interactie van meerdere werelden theorie bedachten. “In de bekende ‘ meerdere werelden interpretatie ’ vertakt elk universum zich in een aantal nieuwe universa telkens wanneer een kwantummeting wordt uitgevoerd. Alle mogelijkheden worden daarom gerealiseerd – in sommige universa miste de dinosaurus dodende asteroïde de aarde. In andere landen werd Australië gekoloniseerd door de Portugezen.”

“Maar critici betwijfelen de realiteit van deze andere universa, omdat ze ons universum helemaal niet beïnvloeden,” voegde hij eraan toe. “Op deze score is onze” interactie van meerdere werelden “-benadering totaal anders, zoals de naam al aangeeft.”

Wiseman en collega’s hebben voorgesteld dat er “een universele afstotende kracht bestaat tussen ‘ nabije ’ (d.w.z. vergelijkbare) werelden, waardoor ze meer ongelijk worden.” Kwantumeffecten kunnen worden verklaard door rekening te houden met deze kracht, stellen ze voor.

De ultieme test voor deze theorie is of het wiskundig stand houdt. Voorspelt het wel of voorspelt het niet de correcte wiskundige kwantum effecten. Maar de theorie zorgt zeker voor voldoende voer voor de verbeelding.

Toen hem bijvoorbeeld werd gevraagd of hun theorie de mogelijkheid zou kunnen inhouden dat mensen op een dag met andere werelden zouden kunnen communiceren, zei Wiseman: “Het maakt geen deel uit van onze theorie. Maar het idee van (menselijke) interacties met andere universa is niet langer pure fantasie.”

Hoe zou je leven eruit zien als je andere keuzes had gemaakt? Misschien kan je op een dag in de toekomst één van deze alternatieve werelden bekijken en daar achter komen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.