Nieuwe Alzheimer behandeling herstelt het geheugen mogelijk volledig

Uit een proef met muizen die met de nieuwe methode werden behandeld, kreeg ruim 75 procent hun geheugenfunctie weer terug.

Australische onderzoekers hebben een nieuwe niet invasieve ultrasone technologie ontwikkeld die de hersenen van neurotoxische amyloïde plaque ontdoet. De stoffen in deze plaque zijn de structuren die verantwoordelijk zijn voor geheugenverlies en een afname van cognitieve functies bij Alzheimer patiënten.

Als een persoon de ziekte van Alzheimer heeft, is dit meestal een gevolg van een opbouw van twee typen laesies namelijk amyloïde plaques en neurofibrillaire knopen. Amyloïde plaques zitten tussen de neuronen en eindigen als dichte clusters van beta-amyloïde-moleculen, een kleverige soort eiwit die samen samen klontert en plaques vormt.

Neurofibrillaire knopen worden in de neuronen van de hersenen gevonden en ze worden veroorzaakt door afwijkende tau-eiwitten die leiden tot het klonteren in een onoplosbare massa. Dit zorgt dat kleine filamenten, microtubules genaamd, helemaal verdraaien wat het transport van essentiële materialen zoals voedingstoffen en organellen die er doorheen gaan verstoord. Net zoals een stofzuigerslang die helemaal gedraaid is.

Er zijn wereldwijd 50 miljoen mensen die aan de ziekte van Alzheimer lijden en er bestaat geen preventieve vaccinatie tegen deze ziekte. Het is een race om uit te vinden wat de beste manier van behandelen is en het begint met het verwijderen van de opgebouwde defecte beta-amyloïde en tau proteïnen uit de hersenen van de patiënt. Een team van het herseninstituut aan de universiteit van Queensland zijn met een mooie en veelbelovende oplossing gekomen om dit te doen.

Het team gebruikt een techniek met de naam; gerichte therapeutisch ultrageluid, die op een niet invasieve manier geluidsgolven in het hersenweefsel straalt. Door het supersnel osilleren van deze geluidsgolven kan voorzichtig de bloed hersenbarrière, een laag die de hersenen beschermt tegen bacteriën, worden geopend. Hierdoor worden kunnen de microglia cellen van de hersenen worden geactiveerd. Microglia cellen zijn in principe cellen die afval verwijderen die in staat zijn de samen geklonterde giftige beta-amyloïde, verantwoordelijk voor de ernstigste symptomen van Alzheimer, te verwijderen. Het team heeft de techniek in Science Translational Medicine gepubliceerd.

Het team rapporteert volledig herstel van de geheugenfunctie bij 75 procent van de muizen met daarbij nul procent schade aan het omringende hersenweefsel. Ze zagen dat de behandelde muizen in drie geheugen taken namelijk, een doolhof, een test om nieuwe objecten te herkennen en plaatsen die ze moeten vermijden te onthouden, verbeterde prestaties lieten zien.

Het team zegt van plan te zijn om te starten met onderzoek met hogere diermodellen zoals schapen en ze hopen in 2017 met menselijke proeven te starten.

Vertaald van: sciencealert.com

likeheartlaughterwowsadangry
0

Plaats een reactie