De zeven kenmerken van liefde

Het is weer tijd om terug te gaan naar de vijf inzichten, hetgeen je hieronder kunt lezen komt uit het boek “De Angst Voorbij”. Ik heb het wat ingekort en als je het boek wil lezen kun je onderaan het artikel zien waar het verkrijgbaar is.

De bijbel vertelt ons dat Jesus onderrichtte dat liefde het wezen is van de stilzwijgende kennis. De Tolteken wisten ook dat hoe dichter we bij liefde staan, hoe dichter we in de buurt van god komen. Liefde is het tegenovergestelde van angst. Liefde is het vuur dat niet verbrand maar alles wat er door wordt aangeraakt zuivert en aan de andere kant is angst het vuur dat alles wat er door wordt aangeraakt verbrand en vernietigt.
Het is heel moeilijk om de betekenis van liefde in woorden te vangen. Het is makkelijker om iets over de kenmerken van liefde te zeggen. Op deze wijze kunnen we zien dat de kenmerken van liefde en die van angst volstrekt elkaars tegengestelden zijn.
Stel je twee sporen voor, één van liefde en één van angst. Door deze met elkaar te vergelijken kun je zien op welk spoor jij je bevind.

Don Miquel stelt dat zuivere liefde zeven kenmerken heeft:

1. Liefde heeft geen verwachtingen.

Angst is boordevol verwachtingen .

2. Liefde kent geen verplichtingen.

Angst zit vol verplichtingen. Wanneer we uit verplichting handelen, lijden we ten gevolge van de weerstand en het verzet die dat bij ons oproept. En als we niet overeenkomstig onze verplichtingen handelen, voelen we ons schuldig.

3. Liefde heeft respect, niet alleen voor anderen, maar ook voor onszelf.

Angst respecteert niets ook zichzelf niet. Als ik medelijden met mezelf heb, toon ik daarmee geen respect voor mezelf. Als ik medelijden met jouw heb, dan respecteer ik jouw ook niet.

4. Liefde is geduldig.

Angst is ongeduldig.

5. Liefde klaagt en jammert niet.

Angst zit vol beklag en met name zelfbeklag.

6. Liefde is onthecht.

Angst is vol gehechtheden en zit vol vrees om te moeten loslaten.

7. Liefde is vriendelijk.

Angst is te ik-gericht om vriendelijk te zijn.

Wanneer een relatie op liefde is gebaseerd, zal die relatie nooit verbroken worden door dat men de de neiging heeft om de ander voortdurend te controleren. Onvoorwaardelijke liefde zal de partner niet belasten.
De angst voorbij, is geschreven door Mary Carroll Nelson en bevat de visie van Don Miquel Ruiz en is via de onderstaande link te verkrijgen.
likeheartlaughterwowsadangry
0

Plaats een reactie