|

Astronomen die buitenaardse radiosignalen bestuderen, ontdekken 8 nieuwe bronnen en één uit een nabijgelegen sterrenstelsel

Astronomen die Fast Radio Bursts (FRB’s) bestuderen, één van de zeldzaamste en meest raadselachtige fenomenen in de verre ruimte, hebben acht nieuwe herhalende signalen gedetecteerd, die de sleutel kunnen zijn om erachter te komen waar ze precies vandaan komen.

Hoewel deze vreemde signalen van onbekende oorsprong zijn, moet men niet verwachten dat kleine groene mannetjes contact opnemen met hun vrienden in Area 51 over de naar verluidt komende inval in september. Het is momenteel niet bekend wat deze uitbarstingen zijn of wat ze veroorzaakt, hoewel sommigen vermoeden dat dit de doods rommelingen zijn van neutronensterren of jonge magnetars, extreem dichte sterrenkernen die ronddraaien in een magnetisch veld.

De acht nieuwe zich herhalende FRB’s die zijn gedetecteerd door de Canadese Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) radiotelescoop brengen nu het totale aantal bekende en zich herhalende FRB’s op 10. Deze verbijsterende, ‘buitenaardse’ signalen houden de aandacht van de mensheid al meer dan tien jaar vast, terwijl ’s werelds beste en de slimsten erachter proberen te komen wat ze zijn en waar ze door worden veroorzaakt.

Het merendeel van de FRB’s wordt slechts één keer gedetecteerd en vervolgens verdwijnen ze, maar een select aantal zijn herhalers die ongekende inzichten kunnen geven in de samenstelling van ons universum.

Deze enorm krachtige maar kortstondige uitbarstingen (die vaak slechts milliseconden duren) geven meestal de energie van 500 miljoen zonnen vrij, dus hebben ze natuurlijk de aandacht van astrofysici over de hele wereld gevangen.

In januari 2019 was er maar één, FRB 121102, die herhaaldelijk flitste, hoewel een tweede, FRB 180814, weken later werd ontdekt. In slechts een paar korte maanden heeft men dat dat aantal vervijfvoudigd.

Wetenschappers hebben de acht nieuwe herhalers ook gelokaliseerd in bekende sterrenstelsels en hun ruwe locatie bepaald door hoe verspreid het signaal is. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat niet alle FRB’s afkomstig zijn uit omgevingen met extreme zwaartekracht, wat betekent dat er verschillende klassen van objecten of gebeurtenissen kunnen zijn die FRB’s creëren.

Verder gaan herhaler flitsen langer mee dan eenmalige bursts, wat aangeeft dat er mogelijk twee verschillende onderliggende mechanismen zijn die ze veroorzaken. Herhaalde bursts worden zwakker en minder frequent in wat de onderzoekers het ’trieste trombone’-effect noemen.

Bron: rt.com

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.